tatoeagepuntjes-na-borstkanker-hoe-krijg-ik-ze-weg
Piepie

Tatoeagepuntjes na borstkanker. Hoe krijg ik ze weg?

Veel mensen die kanker hebben gehad en die zijn bestraald hebben nog permanente plekjes op het lichaam. Dit zijn zogenaamde tatoeagepuntjes. Met name voor vrouwen die borstkanker hebben gehad, kunnen de tatoeagepuntjes duidelijk zichtbaar zijn in het decolleté. Maar niet altijd weten oud-patiënten dat deze plekjes gemakkelijk kunnen worden verwijderd.

Tatoeagepuntjes na borstkanker. Hoe krijg ik ze weg?

Mogelijk een moeilijk onderwerp, maar we vertellen je hier wel graag wat meer over.

Bestralen

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen. Er zijn bijna 15.000 nieuwe gevallen per jaar. Er wordt in het gunstige geval een borstsparende operatie uitgevoerd, waarbij het gezwel wordt verwijderd, maar de borst behouden blijft.

Een belangrijk onderdeel tijdens de behandeling van borstkanker is radiotherapie, oftewel bestraling. Daarmee wordt de kans op terugkeer van de tumor verkleind. Meestal wordt gebruik gemaakt van een uitwendige bestraling. Er wordt met een CT scan opnames gemaakt van het te bestralen gebied. Op basis daarvan wordt door de radiotherapeut-oncoloog een bestralingsberekening gemaakt. Tijdens de bestraling ligt de patiënt in precies dezelfde houding zoals bij de CT scan.

Markering

Er wordt tijdens de voorbereiding van de bestraling verschillende markeringen aangebracht die als herkenningspunt gelden voor de bestralingsmomenten. Zo kan met de hoogst mogelijke precisie de juiste plek worden bestraald en wordt voorkomen dat gezond weefsel wordt bestraald. De markeringen worden meestal gezet met blauwe/groene tatoeagestipjes, omdat markeringen met een stift kunnen verdwijnen tijdens de bestralingsperiode. De tatoeageplekjes blijven permanent op de huid zitten. Ze zijn vaak heel klein en ogen als mee-eters, maar wanneer er meerdere tatoeagepuntjes bij elkaar zitten kunnen ze gaan opvallen.

Onderzoek

Een aantal jaar geleden is een onderzoek uitgevoerd onder mensen die bestralingen hebben ondergaan en daarbij gemarkeerd zijn met een tatoeagepuntje. De meerderheid van de ondervraagden had 4 of meer stipjes op het lichaam. Er bleek een groep te zijn die emotionele hinder ondervond door de aanwezigheid van deze permanente plekjes. Meer dan driekwart van de ondervraagden bleek goed geïnformeerd over het plaatsen van de markeringen. Dat gold niet voor het verwijderen ervan. Zo bleek dat 8 op de 10 respondenten niet was geïnformeerd over het kunnen laten weghalen van de tatoeagepuntjes. Zo’n 40% van de mensen met deze permanente plekjes wist überhaupt niet dat ze konden worden verwijderd.

Samenwerking

Veel vrouwen zien de puntjes liever verdwijnen, omdat ze niet mooi ogen of omdat ze een pijnlijke herinnering zijn aan een nare tijd tijdens de ziekte. Ze ogen als brandmerk die ze liever kwijt dan rijk zijn. Veel oud-patiënten zien het verwijderen dan ook als onderdeel om helemaal schoon te zijn. Op veel plekken in Nederland kunnen deze plekjes gratis worden verwijderd. Zo werkt het Amphia Ziekenhuis in Breda samen met Laserpraktijk Breda. In het ziekenhuis worden per jaar zo’n 250 tot 300 vrouwen behandeld voor borstkanker.

De meeste patiënten worden bestraald en krijgen tatoeagepuntjes aangebracht. Standaard wordt er minstens één puntje in het decolleté aangebracht. Oncoloog Arjen Rijken werkt in het Amphia ziekenhuis en is al jaren bevriend met lasertherapeut Paul Heerkens van Laserpraktijk Breda. Hij benaderde hem in het verleden voor het behandelen van oud-borstkankerpatiënten. Die was meteen enthousiast. Heerkens houdt één dag in de week vrij om gratis oud-borstkankerpatiënten te behandelen. Inmiddels doet hij dit al twee jaar. Al meer dan zestig oud-patiënten zijn door de lasertherapeut behandeld.

Laseren

Het laseren duurt per sessie minder dan een kwartier en meestal zijn de tatoeagepuntjes niet diep in de huid gezet. Toch zijn de oud-patiënten er even zoet mee. Er zijn tussen de 3 en 8 sessies nodig die om de 6 tot 8 weken plaatsvinden. Met de energie van de laser vallen de inktmoleculen van de tatoeage uiteen. Die worden vervolgens door de witte bloedcellen in het lichaam afgevoerd. Dit gebeurt tijdens de periode tussen twee sessies in. Na enkele behandelingen is het resultaat al goed zichtbaar.

[divider]Instagram[/divider]

Ontdek meer gezondheid voor vrouwen nieuws op lifestyle platform ladiesgoodlife.