Breien: de nieuwe trend van 2019
Daria Shevtsova

Breien: de nieuwe trend van 2019

Je denkt misschien dat het niet meer van deze tijd is: breien. En dat klopt, want bijna niemand van de jeugd van tegenwoordig kan nog breien. Daarentegen worden er in bejaardenhuizen toch nog flink wat mutsen, sjaals en truien afgebreid. Wij van ladiesgoodlife waren onlangs nog in het bejaardentehuis en hebben hier de kneepjes van het vak geleerd van een echte brei-juf. Oftewel een vrijwilligster die één keer in de week komt helpen met breien. Het is niet alleen leuk tijdverdrijf, maar het is ook nog eens leuk wanneer je iets kunt gebruiken of aankunt wat je zelf hebt gemaakt. Lekker duurzaam ook! Daarom vinden wij dat deze trend weer helemaal terug moet komen. Het zou toch jammer zijn als jij later voor je kleinkind geen leuk mutsje kunt breien? Maar hoe begin je er dan mee? Lees snel verder in deze blog.

Benodigdheden

Om te kunnen beginnen met breien heb je breigaren nodig en een set breinaalden. Deze kun je spotgoedkoop kopen bij bijvoorbeeld de Zeeman of Action. Breinaalden zijn er in verschillende diktes. Je kunt zelf proberen welke maat jij het fijnste vindt. Breigaren heb je in verschillende kleuren. Bedenk van te voren, wat je wilt gaan maken, bijvoorbeeld een rode muts of een zwarte sjaal.

Ready, set, go!

Nu kun je dan echt beginnen met je eerste breiwerk. Je kiest eerst een patroon, bijvoorbeeld alleen maar rechte steken of een averechte steek. Dan ga je beginnen met steken opzetten. Zorg ervoor dat je de draad niet te kort afknipt, want dan lukt het je niet om alle steken op te kunnen zetten. Wanneer je een steek opzet, begin je meestal met het maken van een opzetlus. Er zijn verschillende methodes om steken op te zetten. Ieder heeft z’n eigen voorkeur. Het makkelijkst is om dit te oefenen tijdens het bekijken van een tutorial op youtube.

[divider]Tip: bekijk Youtube filmpjes in combinatie met het lezen van deze blog[/divider]

Wanneer je een naald met steken hebt opgezet kun je gaan beginnen met het breien van je eerste pen. Hierdoor zullen de opzetlussen van de ene naald overgezet worden naar de andere pen. Wanneer je alle opzetlussen hebt overgezet naar de andere naald, dan heb je een ‘naald gebreid’. Vervolgens pas je je gekozen patroon toe en brei je steeds door, van naald naar naald heen en weer.

Wanneer je een lang genoeg lapje hebt gebreid voor bijvoorbeeld een sjaal is het tijd om het breiwerk af te kanten. Dit voorkomt dat je breiwerk op het einde uit elkaar valt. Als laatste moet je vaak je breiwerk nog aan elkaar naaien, bijvoorbeeld bij een muts of trui. Bij een sjaal is dit meestal niet het geval, behalve als het een colsjaal moet worden.

Op het begin zal het allemaal wat moeizaam gaan, maar hoe vaker je het oefent hoe sneller je erin wordt! Op gegeven moment kun je zelfs breien tijdens het kijken van je favo Netflix serie. Lekker tot rust komen dus. Wij wensen jou heel veel succes toe en zijn benieuwd naar de resultaten! Deel ze gerust met ons en we delen ze op onze Instagram.

Mocht je meer willen lezen over de laatste mode trends, lees dan snel verder op lifestyle voor vrouwen platform ladiesgoodlife.