leuke-dobbelspellen-van-dit-moment
leuke-dobbelspellen-van-dit-moment

Leuke dobbelspellen van dit moment

Bordspellen en dobbelspellen zijn hartstikke leuk in allerlei gelegenheden. Een avondje met je vriend of vriendinnen kan zelfs extra zijn leuk als er een leuk spel gespeeld wordt. Er zijn veel gratis spelletjes maar voor een paar euro kun je ook een leuk spel kopen in de winkel of online. En je hebt er je leven lang plezier van. Leuke spelletjes zijn niet eens moeilijk om te vinden. Wij geven je in een overzicht de leukste spellen van dit moment.

De drie leukste dobbelspellen van dit moment:

#1 Qwixx

Qwixx is een makkelijke onder de dobbelspellen. Je speelt het enkel met dobbelstenen en een pen en scoreblok of je gebruikt de app op je smartphone. Op het scoreformulier staan vier rijen met kleuren. De bedoeling is dat je met de zes dobbelstenen gooit, vervolgens tel je de ogen van de twee witte dobbelstenen bij elkaar op. Ook je medespelers mogen dit getal in een kleur naar keuze aankruisen (van links naar rechts), maar dit is niet verplicht.

Daarnaast mag de speler die de worp gooide ook één witte dobbelsteen combineren met één gekleurde dobbelsteen naar keuze. Dit getal mag worden aangekruist in de desbetreffende gekleurde rij. Dit laatste is overigens ook niet verplicht. Als de speler die de worp gooide niks kan aankruisen, dan telt deze worp als mislukt en dit gaat je punten kosten.

Om een rij te mogen sluiten heb je minimaal 5 kruisen nodig in de rij. Sluiten van een rij zorgt ervoor dat deze kleur van de dobbelstenen niet meer gegooid mag worden, en dat er dus ook geen kruisjes meer in de rij gezet kunnen worden. Het dobbelspel eindigt wanneer iemand zijn vierde mislukte worp aankruist óf wanneer een tweede kleur wordt gesloten. Degene met de meeste punten wint.

#2 Regenwormen

Het regenwormen dobbelspel speel je met 8 dobbelstenen en 16 stenen met cijfers en 1, 2, 3, of 4 wormen erop (hoe meer wormen hoe beter). Een speler begint met werpen en gooit 8 dobbelstenen. Je kiest een getal, bijvoorbeeld de 6 en alle dobbelstenen met 6 erop leg je vervolgens apart. Vervolgens gooi je met de overige dobbelstenen, en kies je weer een of meerdere stenen met hetzelfde getal. Net zo lang tot je getallen bij elkaar meer dan 20 vormen, en je een steen met een worm en een getal erop kunt pakken. Let op: een worm telt voor 5, en je moet deze minimaal apart hebben gelegd om een steen te kunnen innen. Je mag ook stenen met wormen van de ander stelen, mits dit de laatste gewonnen steen was van je tegenstander, en natuurlijk pas als je hetzelfde getal gooit. Gooi je een getal dat je zelf al hebt, dan moet je een steen met worm terugleggen. Degene met de meeste wormen wint op het eind.

#3 Keer op Keer

Net als bij Qwixx heeft iedere speler bij Keer op Keer ook een eigen scoreblad en pen. Dit is een relatief nieuw spel onder de dobbelspellen. Op ieder scoreblad vind je vijftien kolommen met ieder zeven velden. Deze velden vormen gebieden in vijf verschillende kleuren en met een wisselende omvang. Het lijkt een beeldje op een tetris. Op sommige velden zijn sterren afgebeeld. De speler die aan de beurt is gooit met zes dobbelstenen. Op drie zwarte stenen staan de cijfers 1 tot en met 5 en een joker. Op de drie witte staan vijf kleuren en een joker. Het zwarte kruis en het witte vraagteken zijn de jokers. Hiervoor mag je respectievelijk een kleur of getal (maximaal 5) kiezen. Als je een joker kiest dan moet je ook een uitroepteken doorkruisen in je rij met jokers.

De speler kiest een combinatie van een witte en zwarte steen. Hij mag nu aangrenzende vakjes van de gekozen kleur aankruisen op het scoreblad. Je start bij de balk in het midden van het formulier.

Het spelletje is afgelopen wanneer een speler twee volledige kleuren heeft aangekruist. Vervolgens worden de punten geteld. Je scoort punten voor complete kolommen. Je krijgt ook extra punten als je alle vakjes van een kleur hebben aangekruist, dit heet de kleurbonus. Het gebruiken van jokers kost je juist punten. Want je krijgt punten voor het niet gebruiken van jokers. Ook niet aangekruiste sterren levert je strafpunten op.

Wil je meer lezen over entertainment en dobbelspellen? Lees dan verder op lifestyle platform voor vrouwen ladiesgoodlife.