duurzaam-reizen-zo-doe-je-dat
duurzaam-reizen-zo-doe-je-dat

Duurzaam reizen? Zo doe je dat!

We kunnen het niet ontkennen: reizen is niet goed voor het milieu… Maarja helemaal stoppen met het maken van onze droomreizen? Dat lijkt zeker geen optie. Gelukkig maken kleine veranderingen al een groot verschil. Dus gaan we dit jaar duurzaam op pad. Maar hoe werkt dat?

[divider]Duurzaam reizen[/divider]

Duurzaam reizen

Het compenseren en het besparen op je reizen; je hoort er tegenwoordig iedereen over. Maar wat betekent duurzaam reizen nu eigenlijk? En wat moeten we anders doen in ons reisgedrag? Soms kan het erg simpel zijn. Neem bijvoorbeeld eens de trein in plaats van het vliegtuig en kies op locatie liever voor het eten van locale producten. Toch is niet alles zo simpel. Wil je vegetarisch eten? Dan loop je vaak meteen al tegen problemen aan bij een bezoekje aan lokale restaurantjes. Duurzaam reizen zit zo niet alleen in de manier waarop wij op locatie komen. Ook de dingen die we op bestemming doen zijn belangrijk als je wil kiezen voor een duurzamer alternatief. Wat voor verblijf kies je? Waar shop je die leuke souvenirs en waar vind je het beste eten?

Uitstoot berekenen

Gemiddeld gaan Nederlanders drie keer per jaar op vakantie, waarvan de helft van onze reizen naar het buitenland zijn. Hoe schadelijk deze reizen zijn is afhankelijk van een hele hoop factoren. De keuze van de bestemming en het vervoersmiddel is hierin doorslaggevend. Met het gezin een strandvakantie in Thailand kost zo al gauw zo’n twaalfduizend kilogram CO2. Dat is bijna drie keer de jaarlijkse uitstoot van een gemiddeld gezin thuis. Tegenwoordig kunnen reizigers de uitstoot compenseren door bijvoorbeeld bomen te planten. Wil jij weten wat voor uitstoot jouw reis met zich mee brengt? Kijk dan eens op Klimaat wijs op vakantie.

Duurzaam slapen

Slapen op vakantie is niet alleen een matter of taste. Tegenwoordig komt er steeds meer bij kijken. Een rustig adult only hotel, een knus Bed & Breakfast of een levendig hostel? De keuze is reuze!

Wil jij kiezen voor een duurzaam concept wat ook nog goed is voor je portemonnee? Ga dan eens voor een Airbnb. Je slaapt bij mensen thuis. Hierdoor gaat het geld direct naar de eigenaar van het huis of appartement.

Shoppen

Een stedentripje om eens te shoppen in onbekende winkelstraten is vandaag de dag steeds populairder. Londen, Parijs, New York en Milaan, de steden zijn bezaaid met toeristen die de grote winkelketens leegplunderen. Is duurzaam jouw way to go? Ontwijk dan met name de populaire winkels. Vaak is de productie van deze kleding alles behalve duurzaam te noemen. Ga eens voor vintage kleding of koop je goodies op een markt. Zo draag je bij aan de locale economie. Super duurzaam dus!

Food is good

We weten het allemaal; eten is niet altijd goed voor onze planeet. Zo is de vleesindustrie zelfs de grootste vervuiler van ons hedendaags milieu. Het is daarom beter om geen of zo min mogelijk vlees te eten. Daarnaast zijn lokale gerechten gemaakt van groente en fruit uit het seizoen een betere keuze en is het eten in een lokaal restaurant een sociale duurzame optie. Al met al zijn er heel wat factoren die meespelen. Zeker geen makkelijke keuze dus.

Gelukkig zijn er wat hulpmiddelen om het wat simpeler te maken. Op TripAdvisor kan je bijvoorbeeld een aantal filters activeren waardoor het al makkelijker is om te zien wat je opties zijn. Locale keuken, vegetarisch of veganistisch? Kies gemakkelijk jouw favoriete restaurant.

Geniet van een duurzame vakantie, enjoy goodlife!

[divider]Tips voor een duurzame vakantie[/divider]

Lees meer reizen voor vrouwen op lifestyle nieuws voor vrouwen platform mensgoodlife.