is-jouw-hormoonbalans-in-orde-of-juist-niet
is-jouw-hormoonbalans-in-orde-of-juist-niet

Is jouw hormoonbalans in orde of juist niet?

Een goede hormoonbalans is erg belangrijk voor zowel lichaam als geest. Met een goede hormoonbalans voel je je energiek, relaxed en goed in je vel. Een verstoorde hormoonhuishouding daarentegen kan bijvoorbeeld stress, prikkelbaarheid en een hongergevoel veroorzaken. Dit komt vaak doordat je lichaam van sommige hormonen te weinig of juist te veel aanmaakt. Bijvoorbeeld door een slecht voedingspatroon, te weinig lichaamsbeweging of slaap, maar ook de pil, een zwangerschap of de overgang kunnen oorzaken zijn. Hoe is het met jouw hormoonbalans gesteld?

Herkennen van een verstoorde hormoonbalans

Een disbalans komt vaak pas laat aan het licht doordat het vage klachten geeft. Bijvoorbeeld eetbuien, stemmingswisselingen, vocht vasthouden of huidproblemen. Hierdoor worden de klachten niet altijd direct gekoppeld aan een verstoorde hormoonbalans. Loop je echter al langere tijd met deze klachten? En kun je het niet direct ergens aan linken? Dan is de kans groot dat het aan je hormoonhuishouding ligt. Ga altijd even langs bij de huisarts als je twijfelt en de klachten langere tijd aanhouden.

Wat kun je er tegen doen?

Nu wil je natuurlijk graag weten wat je zelf kunt doen om je hormoonbalans te herstellen. Met de juiste levensstijl kun je al ver komen. Drink en eet gezond, dus zo min mogelijk suikers en bewerkte koolhydraten, en zo veel mogelijk gezonde vetten, vezels en eiwitten. En zorg daarnaast dat je voldoende slaapt en beweegt. Probeer in ieder geval iedere dag minimaal 30 minuten matig tot intensief te bewegen.

Wil je meer lezen over gezondheid en psychologie? Lees dan verder op lifestyle platform voor vrouwen ladiesgoodlife.

Foto: SensorSpot via Canva