thuiswerken-met-een-gezonde-psyche
thuiswerken-met-een-gezonde-psyche

Thuiswerken met een gezonde psyche

Zoals we allemaal weten, zijn de meeste van ons genoodzaakt om meer vanuit huis te werken. Sommige mensen zeggen zelfs dat thuiswerken het nieuwe normaal wordt. Gedurende de afgelopen maanden hebben alle thuiswerkers ups en downs gekend. Het ene moment denk je dat je nooit meer terug wilt naar kantoor en het andere moment mis je zelfs bijna de (vaak smerige) koffie uit het koffieapparaat. Niemand kan ontkennen dat deze plotselinge wending in ons dagelijks leven een enorme impact kan hebben op onze geestelijke en fysieke gezondheid. Het is daarom erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat je je psyche gezond houd, en alle kleine beetjes kunnen al een groot verschil maken.

Stel grenzen

Het kan lastig zijn om grenzen te stellen wanneer je moet thuiswerken. Je werk en privéleven kunnen namelijk overlappen en in het ergste geval zelfs versmelten zijn tot één. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk dat je duidelijk afspreekt met jezelf waar en wanneer je werkt en tot hoe laat. Probeer je werk niet uit te voeren op een plek waar je even later probeert te ontspannen, bijvoorbeeld op de bank of in de slaapkamer. Probeer je werk dus letterlijk gescheiden te houden in een aparte ruimte. Heb je geen kantoor of extra kamer? Zorg er dan voor dat je direct na het werk even buiten een rondje laat lopen, zodat je toch het idee hebt alsof je van je werk vertrekt. Leg je werkspullen ook altijd uit het zicht, desnoods leg je een handdoek over je computer heen. Op deze manier maak je je kamer toch werkvrij.

Met regelmaat thuiswerken

Hoe aantrekkelijk thuiswerken misschien ook op het eerste oog kan lijken, hoe groter de valkuil later kan blijken. Het klinkt natuurlijk verleidelijk om tot laat in je bed te blijven liggen, te ontbijten wanneer je wil en te stoppen met werk wanneer je een voldaan gevoel hebt. Probeer toch zoveel mogelijk regelmaat in je dagelijks leven te brengen. Het beste is zelfs nog als je precies hetzelfde ritme aanhoudt als je had voor de pandemie. Plan een vast tijdstip in wanneer je pauze houdt en hoe lang. Dit om te voorkomen dat je door blijft werken om nog even die ene taak of opdracht te voltooien. Probeer ook iedere ochtend voordat je begint met thuiswerken een ochtendritueel uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld een rondje wandelen zijn, of simpelweg douchen. Dit om te voorkomen dat je 15 minuten nadat je wekker is afgegaan al in je computer gedoken zit.

Verzorg jezelf thuis

Doordat we elkaar nu veelal alleen via Teams, Skype of Zoom zien ben je misschien minder geneigd om jezelf klaar te maken voor een meeting. Op het begin lijkt het ideaal om lekker in je trainingsbroek aan je computer te werken. Toch kan het ’s ochtends aankleden en opbrengen van make-up je toch meer in de productieve werkmodus brengen.

Sociale contacten digitaal

Dat we allemaal afzonderlijk thuis moeten werken betekent niet dat we elkaar niet meer mogen spreken. We moeten juist onze contacten onderhouden! Plan dus regelmatig meetings in met je collega’s en zet je camera aan zodat jullie elkaar ook kunnen zien. Niet alleen om over werk te spreken, maar ook om even bij te praten.

Blijf positief thuiswerken, enjoy Goodlife!

Wil jij meer lezen over gezondheid? Lees dan verder op lifestyle platform voor vrouwen ladiesgoodlife!