waar-je-op-moet-letten-bij-een-damesfiets-kopen
waar-je-op-moet-letten-bij-een-damesfiets-kopen

Waar je op moet letten bij een damesfiets kopen

Ben je van plan een nieuwe damesfiets te kopen? Dan zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten, zodat je geen miskoop doet en er nog een aantal jaar van kunt genieten. Dit zijn de vier tips voor het kopen van een nieuwe damesfiets.

Tip 1: Bepaal de functie van de fiets

Voor je een nieuwe dure fiets aanschaft is het belangrijk om te bepalen waar je de fiets voor gaat gebruiken. Zoek je een simpele stadsfiets om af en toe boodschappen op te doen, of denk je lange afstanden af te gaan leggen? Dit bepaalt of je een goedkopere of juist luxere stadsfiets aanschaft. Als je echt veel wilt fietsen en ook sportievere tochten wilt maken is een toerfiets juist een beter idee. Zo kun je er ook achter komen of het misschien een beter idee is om twee fietsen te nemen, eentje voor alledag en de ander voor de sport. En misschien denk je er wel aan om binnenkort een kindje te krijgen, dan is een moederfiets handig. Deze heeft meer afstand tussen stuur en zadel zodat er makkelijk een fietszitje op kan. Denk hier dus goed over na voordat je een fiets gaat uitzoeken!

Tip 2: Kies de juiste framemaat

De framemaat klinkt misschien niet heel belangrijk, maar als je de verkeerde maat hebt merk je dit meteen. Het juiste framemaat zal zadelpijn, rugpijn, schouderpijn en knieklachten voorkomen. De juiste framemaat bereken je door met je voeten twintig centimeter van elkaar af te staan en de afstand tussen je kruis en de grond te meten. Het getal dat hieruit komt is de juiste framemaat. Zoek hierop de fiets uit, want alleen het zadel verhogen of verlagen gaat niet werken. Wist je trouwens dat een fiets met lage instap ideaal is als je niet eenvoudig kunt of wilt opstappen?

Tip 3: Let op de details bij een damesfiets

Er zijn een aantal details waaraan je niet meteen denkt, maar die wel van belang zijn. Kijk bijvoorbeeld naar het zadel. Bij een gewone stadsfiets is het fijn als deze lekker breed is, zodat je stevig zit. Ook kan het gewicht van het frame belangrijk voor je zijn, bijvoorbeeld als je de fiets vaak naar boven moet tillen of wel eens in de trein meeneemt. Dan is een licht, aluminium frame wel zo fijn. En nog zoiets: hoeveel versnellingen wil je? Sommige mensen hebben genoeg aan drie versnellingen, dan is het alleen maar vervelend als je er 27 hebt. Net als andersom, als je veel heuvels op gaat heb je juist niet genoeg aan drie versnellingen.

Tip 4: Niet alles hoeft meteen perfect

Een frame hoort te kloppen, het aantal versnellingen is moeilijk aan te passen en de trappers moeten lekker trappen, maar daarnaast zijn er veel dingen ook na aanschaf nog aan te passen. Zo kun je zelf eenvoudig betere verlichting installeren, een ander slot plaatsen en de fietsstandaard vervangen. Als je dus merkt dat een goedkopere fiets niet helemaal perfect is, kijk je wat er dan aangepast kan worden. Het is zonde om voor honderden euro’s extra een perfecte fiets te nemen, als je voor een paar tientjes al de standaard kunt vervangen.

Ontdek meer sportnieuws voor vrouwen op lifestyle platform ladiesgoodlife.